گیاهان برای رشد خود نیازمند عناصر اصلی ای از جمله پتاسیم، نیتروژن و فسفر می باشند.
گیاهان برای رشد خود نیازمند عناصر اصلی ای از جمله پتاسیم، نیتروژن و فسفر می باشند. در صورتی که گیاه از کمبود این عناصر رنج ببرد علایمی مانند ریزش برگ ها، زرد شدن ساقه و برگ، عدم رشد کافی ، پژمرده شدن و... در آن دیده می شود. در نتیجه برای بهبود گیاه از کود های مکمل استفاده می نمایند تا کمبود این عناصر در گیاه جبران گردد.
تصور این مسئله که با دادن کود بیشتر و یا کاهش فواصل کوددهی به رشد گیاه کمک میشود کاملاً اشتباه است. گیاهان ظرفیت محدودی برای استفاده از عناصر غذایی در خاک دارند. بهترین زمان برای کوددهی یک گیاه هنگامی است که گیاه در حال رشد باشد که برای اکثر گیاهان فصلهای بهار و تابستان است.
حتی گیاهان همیشه سبز که سراسر سال سرسبز هستند و خزان ندارند، در طی فصلهای پاییز و زمستان نیاز کودی بسیار کمتری دارند زیرا در این فصلها به دلیل مناسب نبودن شرایط نوری محیط و همچنین دمای آن، گیاه رشد و نمو کمتری دارد و نیازی به مصرف کود ندارد.
علاوه بر این گاهی لازم است به دلیل تغییر فصل فرمول کود را نیز تغییر دهیم مثلاً در فصل پاییز میتوان از کودهایی استفاده کرد که میزان پتاسیم آن بیشتر باشد زیرا این کود اگرچه در تولید گل و میوه مؤثر میباشد اما اصولاً به قویتر شدن سیستم ریشه و سلامت عمومی گیاه کمک فراوانی میکند و گیاه را در گذراندن روزهای سرد زمستان و شرایط محیطی نامناسب در این زمان از سال کمک میکند.
البته برخی از گیاهان برگدار و زینتی که همیشه سبز هستند در طی زمستان فعالیت رشد و نمو خود را متوقف نمیکنند بلکه با سرعت کمتری آن را انجام میدهند. برای کمک به این گیاهان میتوان در طی پاییز و زمستان برنامههای کوددهی را ادامه داد اما توجه کنید که میبایست کودها را با غلظت کمتری استفاده کرد و همچنین فواصل کوددهی را نیز افزایش داد مثلاً میتوان غلظت کود را به نصف و یا حتی یک چهارم کاهش داد و به جای هر ماه یک مرتبه مصرف کود هر دو ماه یک مرتبه کود را استفاده کرد.
اینکه تصمیم بگیریم کوددهی را در طی این فصول به چه نحوی انجام دهیم بستگی بسیار زیادی به نوع گیاه دارد اما به هر حال و به شکل نکتهای کلی و عمومی به یاد داشته باشیم که برنامههای کوددهی در پاییز و زمستان با برنامههای کوددهی در بهار و تابستان با یکدیگر متفاوت است.